A kiélezett helyzetekben higgadt tudtam maradni

Kinczel Raimund

A cikk megjelent a NiT Hungary Úton magazinjának 2022. novemberi számában.

Gratulálunk a győzelemhez! Milyen érzés a legkiválóbb magyar kamionsofőrnek lenni?
Köszönöm szépen! Természetesen büszkeséggel tölt el, és jó érzés belegondolni, hogy a döntőbe jutott, megannyi tehetséges és jó gépkocsivezető közül ezúttal nekem sikerült legjobban abszolválni a változatos feladatokat.
Hányadik alkalommal és miért neveztél a versenyre?
Ez volt a harmadik nevezésem, és most először sikerült a döntőbe jutni, köszönhetően véleményem szerint leginkább annak, hogy most kiélezett helyzetekben higgadt tudtam maradni. A versenyre azért neveztem, hogy összemérjem a tudásomat a többi sofőrrel, akik hasonlóan szeretnék magukat megmérettetni, és bíztam benne, hogy sikerül egy szép eredményt elérni.
Mit szólsz a feladatokhoz, melyik volt a döntőben a legnehezebb?
A feladatok változatosak és összességében komplexek voltak. A gyakorlatok megkezdése előtt leginkább a közúti közlekedési baleset helyszínén való segítségnyújtástól és az elvárt teendők elvégzésétől tartottam, utólag talán túlzottan is. Ezt szerencsére – jobb esetben – csak elméletben kell tudnunk, viszont minden más feladat olyan kihívást jelentett, amivel a napi munkavégzésünk során találkozunk.
Hogy lettél hivatásos gépkocsivezető, és mi vonz a kamionozásban?
Ebben nőttem fel, apa kiskorom óta egyéni vállalkozó. Sokszor elkísértem őt útjai során. Közgazdász diplomám van, de pályát módosítottam. Elsősorban a szabadság miatt választottam ezt a hivatást, és szeretem a nagy vasakat.
Szabados Gábor, a 2021-es győztes és a DAF Driver Challenge idei nyertese kész megosztani veled a Luxemburgban szerzett tapasztalatait. Élsz majd a lehetőséggel?
Nagyon megtisztelő, hogy a verseny egyik fődíjaként jövőre én képviselhetem Magyarországot a DAF európai versenyén. Örültem Gábor felajánlásának, és már sikerült is beszélnünk. Valóban hasznos szakmai tudnivalókat mesélt az európai döntővel kapcsolatban, ahol igyekszem majd maximálisan helyt állni.
Hogy készüljenek a hazai kollégák, jövőre is indulsz az 5 tengelyen – biztos kézzel! versenyen?
Igen, amennyiben nem jön közbe semmi halaszthatatlan, úgy minden bizonnyal a jövő évi versenyre is nevezni fogok.
Mit üzensz a korosztályodba tartozó fiataloknak és az utánad jövőknek, miért válasszák a gépkocsi-vezetői hivatást?
Az anyagi megbecsültség mellett, ha valaki szereti a munkáját relatíve szabadon végezni, és szimpatizál a nagy vasakkal, akkor a megfelelő munkahely megtalálásával sok örömét lelheti a szakmában.