Átbogarásztam a mobilitási jogszabálycsomagot

Bocsárdi Károly

A cikk megjelent a NiT Hungary Úton magazinjának 2020. novemberi számában.

Bocsárdi Károly az egykori MHSZ-nél szerzett hivatásos jogosítványt, 1981 óta gépkocsivezető, több mint négymillió kilométerrel a lábában jelentkezett a versenyre.

„Hatéves koromban már tekergettem a kormányt apám öléből, amikor pedig elértem a pedált, elkezdte megtanítani a vezetést. Jövőre lesz 40 éve, hogy hivatásos sofőr vagyok. 1986. december 15-én mentem először nemzetközi fuvarba, a székesfehérvári Videoton gyárból szállítottam árut Drezdába, a Robotronhoz” – emlékszik vissza a hőskorra a győztes.
Mindig autóbolond volt, a jármű, a technika vonzotta a pályában. Nem a sebesség számított, inkább az ügyesség. A katonaságnál például abban mérték össze a tudásukat, hogy ki tud elfordulni egy nagyobb szerelvénnyel, vagy ki tudja megkerülni a bóját, majd a Videoton telephelyén fogadásból körbetolatták pótkocsis IFA-val a telephelyet. A székesfehérvári Regnum Intertrans Kft. munkavállalója jelenleg egy Mercedes MP4-essel végez nemzetközi fuvarozást.

„A járvány idején rengeteg munkám volt, alig töltöttem itthon egy–két hétvégét, és szerencsére a határellenőrzések is csak ritkán borzolták az idegeimet.”

Már korábban szeretett volna benevezni a versenyre, de többször meggondolta magát, így most ez a harmadik év, hogy indult. Beszerezte a GKI-s tankönyvet, letöltötte és átbogarászta a nyáron módosított mobilitási jogszabálycsomagot, amit iszonyú száraz és néhol kacifántos nyelvezettel megírt szövegnek tart, de – mint mondja – érdemes volt tanulmányozni. Az elméleti ismeretek mellett a testét is igyekszik karbantartani, világéletében sportolt, a mai napig jár konditerembe, rendszeresen fut és kerékpározik.

Az elért 34 pontnál többre számított, mert tavaly hibátlanul, azelőtt pedig egy hibával töltötte ki a tesztlapot. Szerinte ebben az évben elég nehéz kérdések voltak.

„Most nekem sikerült összegyűjteni a legtöbb pontot, bár a többiek is jól teljesítettek. Szeretném megköszönni a szervezőknek, hogy ilyen körülmények között is megrendezték a versenyt. Remélem, jövőre a gyakorlati tudásunkat is tesztelhetjük majd!”