Európa legjobb kamionsofőrje – 2. rész

Folytatódik interjúsorozatunk Szabados Gáborral, a tavalyi „5 tengelyen-biztos kézzel!” győztesével és a nemzetközi DAF Driver Challenge 2022-es nyertesével.

A DAF Trucks több különböző típusú vontatóját is vezethetted a luxemburgi pályán. Ezek közül kettő nem is volt ismeretlen számodra, hiszen a tavalyi „5 tengelyen-biztos kézzel!” versenykamionja az XF modellje volt. A nemzetközi DAF Driver Challenge-re készülve pedig megkaptad egy hétre az XG-t, amivel egy német-magyar fuvarfeladatot teljesítettél és közben a DAF Hungary oktatója, Csontos Zsolt elemezte a vezetési technikádat. Az európai döntőn pedig ennek a „kistesójával”, az XD típussal is versenyezhettetek. A versenyen melyik típusokat próbálhattátok még ki?

SzG: Ezeken kívül még kettő újat vezethettem. A Goodyear luxemburgi tanpályáján először próbálhattam ki az elektromos DAF CF típust. Eleinte furcsa volt, hogy nem hallok motorhangot és nem kellett váltani sem. Ez leginkább városi árufuvarozásra alkalmas a csendessége, a környezetkímélő tulajdonsága és a rövid, 250 km hatótávolsága miatt.

A New Generation DAF modellek – amelyekbe az XF és az XG is tartoznak – közül további kettőt vezethettem még: az XD-t, ami kisáruszállítására alkalmaz, ezzel a manőverezési feladatokat hajtottuk végre. Az XG+ a legnagyobb a négy közül, amivel szintén a manőverezési feladatokat csináltuk meg.

Térjünk rá a verseny felépítésére. Milyen feladatokat kellett teljesítenetek?

SzG: Összesen hatot és egy plusz feladatot, ha maradt elég idő rá. Az első az Eco Drive volt, amit a DAF XG modelljével végeztünk és az üzemanyag-hatékonyságunkat, továbbá a vezetési stílusunkat mérték.

Rutin feladatok is voltak, mint az indulás előtti ellenőrzése a vontatónak, a félpótkocsinak. Az akasztási feladat során kétféle szerelvényt – egy tandemet és egy nyergest – kellett a mögöttük álló vontatókkal összekapcsolni.

Az „5 tengelyen-biztos kézzel!” feladataihoz hasonlóan voltak manőverezési, úgynevezett ügyességi feladatok is. Vár ránk egy írásbeli teszt is, aminek a fele GKI-kérdésekből, a másik fele pedig specifikusan a DAF Trucks márkájával kapcsolatos kérdésekből állt.

A verseny izgalmas pontja volt, amikor a 2019-es győztes Peter Jacobs és a DAF Trucks marketing igazgatója, Richard Zink interjúvoltak meg arról, hogyan képviselném a DAF Trucks-ot, ha megnyerném a versenyt.

És most, hogy Te lettél a DAF Trucks magyar nagykövete, elárulod ezt nekünk is?

SzG: Szeretném megváltoztatni a közvéleményt arról, ahogyan – főleg itthon – gondolkodnak rólunk, hivatásos kamionsofőrökről. Amíg még nem önműködő kamionok üzemelnek, addig mi vagyunk azok, akik a mindennapok ellátásában segédkezünk, szükségünk van ránk.

Mind az európai, mind a magyar kollégáimnak meg szeretném mutatni, hogy egy magyar kamionsofőr is képes egy ilyen versenyt megnyerni. Nyitottnak is kell lennünk, még pedig a fejlődésre, hiszen a technika rohamosan halad előre, ehhez pedig elengedhetetlen alkalmazkodni, megtanulni az új fajta rendszerek megfelelő használatát. Mint például a járművezetést támogató rendszer, aminek az alapelvét a teszthét alatt sajátítottam el.

Nem utolsó sorban apaként fontos számomra a fenntarthatóság, hogy az élhető bolygó a gyermekeim számára is elérhető legyen. A DAF Trucks a kamionozást ebbe a mederbe igyekszik terelni azzal, hogy következetesen állt át az elektromos vontatók használatára.