Ő Magyarország legjobb kamionsofőrje

Az idei év futama nem csak az ország legjobb kamionsofőrjének megtalálásáról szólt, hanem ennél sokkal többről. Együtt ünnepeltünk mindazokkal, akik az elmúlt tíz évben kitartóan segítették munkánkat előmozdítva a magyar tehergépjármű-vezetők megbecsülését és a hazai közúti közlekedés biztonságosabbá tételét.

Különleges szombat volt, amikor nem csupán Magyarország 2022-es legjobb kamionsofőrjének örültünk, hanem egyben annak is, aki a magyar fuvarozókat képviselheti szakmai tudásával a nemzetközi DAF Driver Challenge 2023-as döntőjén.

És ki lett a legjobb 2022-ben?

A jubileumi születésnapját ünneplő „5 tengelyen-biztos kézzel!” közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai verseny győzteseként Kinczel Raimundot köszönthettük, a Kinczel Ferenc egyéni vállalkozás sofőrjét.

A nettó 2 millió forintos fődíjat Óberling József r. ezredes, rendőrségi főtanácsostól, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, az ORFK-OBB ügyvezető elnökétől, Füle Lászlótól a NiT Hungary elnökétől és Dittel Gábortól, a NiT Hungary ügyvezető főtitkárától vehette át. Raimund a nyeremény mellett a ’Best Truck Driver Hungary 2022’ címet is viselheti.

 

A dobogó második fokára Dzsupin Dávid állhatott fel, a CSV Logistik Kft. tehergépkocsi-vezetője, aki egy 100.000 Ft értékű ajándékcsomagot vehetett át. A harmadik helyre Szemenyei Zoltán, a Szemi Autós-motoros Iskola munkatársa léphetett fel, akit pedig egy 50.000 Ft értékű ajándékcsomaggal köszöntött szintén Óberling József r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke, Füle László a NiT Hungary elnöke, valamint Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

A különdíjak sem maradtak el idén!

A Magyar AutóklubA 2022. évi 5 tengelyen – biztos kézzel verseny legfiatalabb döntőse” díját, továbbá ajándékcsomagját és egy 1 éves standard Autóklub tagságot Milovukovics Györgyi, a Magyar Autóklub főtitkára adta át Dzsupin Dávidnak (1993), a székesfehérvári CSV Logistik Kft. gépkocsivezetőjének.

A Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa szintén különdíjat nyújtott át a legjobb elméleti tudással rendelkező versenyzőnek, aki az augusztus 28-i, 30 kérdésből álló online teszt, illetve az elődöntőn megírt 20 kérdéses írásbeli teszt összesített pontszámai alapján a legjobb eredményt érte el. Szoros verseny volt, nagyon nehéz kérdésekkel, amelyen az összesen 50 kérdésből 36 helyes válasszal végzett, és ezzel „A legkiválóbb elméleti tudással rendelkező magyar kamionsofőr – 2022.” különdíjat nyerte Pethe Miklós, a tiszavasvári Agroman-gép Kft. gépkocsivezetője.

A díjat Dr. Hatala József, a BM Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, a Magyar Autóklub elnöke, az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság Koordinációs Testületének tagja adta át Pethe Miklósnak.

Mindennapi kihívások

A zsámbéki drivingcamp Hungary tanpályája alapvetően is kihívás elé állítja a sofőröket. Ha megfűszerezzük ezt az „5 tengelyen-biztos kézzel!” szervezői csapatával, akkor garantáltak a váratlan fordulatok.

Az idei döntősöknek négy modult kellett teljesíteniük az előírt szintidőkön belül. A hat gyakorlati feladat egyaránt megkövetelte a versenyzőktől a lehető legnagyobb precizitását: tolatás S-kanyarban, dinamikus rántópadon való áthajtás és vízoszlopok kikerülése meghatározott maximum sebességgel, lejtős és vizes hajtűkanyaron történő átvezetés.

A versenyzőkre egy, a munkájuk során akármikor bekövetkezhető probléma megoldása is várt: közúti közlekedési baleset helyszínén történő megfelelő segítségadás.

A komplex feladat szintén egy teljesen hétköznapi, a tehergépjármű-vezetők munkája során előforduló szituációt dolgozott fel: a járműszerelvény ellenőrzése a fuvarfeladat megkezdése és teljesítése előtt.

A szinkronfutam is látványos része volt a jubileumi döntőnek, ahol a döntősöknek leginkább az ügyességükre volt szükségük. A kijelölt pályán kellett végig haladniuk a nyerges vontatóból és félpótkocsiból álló járműszerelvénnyel, miközben először össze kellett gyűjteniük 3 darab labdát, majd a kihelyezett hálókba beledobniuk, s végül meghatározott útvonalon kellett befejezniük a pályát a bóják/oszlop érintése/döntése nélkül.

 

Milyen eredményekkel zárták idén a versenyzők a futamot?

A döntő eredményei:

(Mobilnézetben a táblázatot csúsztasd balra)

Helyezés Név Cégnév Összpontszám
1. Kinczel Raimund Kinczel Ferenc egyéni vállalkozó 32 400
2. Dzsupin Dávid CSV Logistik Kft. 28 800
3. Szemenyei Zoltán Szemi Autós-motoros Iskola 26 900
4. Péli Lajos CMB Cargo Bt 25 500
5. Pethe Mikós Agroman-Gép Kft. 24 900
6. Nagy Lajos Klippel Kft. 24 750
7. Szalai Gábor Klippel Kft. 23 450
8. Kuslics Péter Q&Q 2000 Kft. 20 000
9. Pilisi Róbert Trans-Sped Container Logistic Kft. 18 750
10. Kondér Tibor Szaki Trans Kft. 16 300

 

Ez a szombat nem csak a szurkolásról szólt!

Nyolcadik alkalommal került megszervezésre az ingyenes közlekedésbiztonsági családi nap, amelyen minden kis- és nagy gyermek a szüleikkel együtt a közúti közlekedés alapszabályaival ismerkedhettek meg.

A családi nap részt vevőire szórakoztató programok vártak, amelyeken keresztül játékosan sajátíthatták el a biztonságos közlekedés alapjait. Az elméleten túl, a gyakorlatra is volt terük és idejük a gyerekeknek az ORFK Balesetmegelőzési Bizottság jóvoltából: kétféle KRESZ park is várta a vállalkozó szelleműeket, hogy kamatoztathassák új tudásukat.

A kilátogató gyermekek és felnőttek megismerkedhettek a mentőautók és más különleges járművek világával is. Sőt! A jelenlévő egészségügyi szakembereknek köszönhetően megtanulhatták már az egészen apró gyerekek is az újraélesztés mechanikáját.

A jubileumi hangulatot a verseny támogatói is növelték különleges kitelepüléseiknek köszönhetően. A versenyzőkön kívül a kilátogatók első kézből ismerhették meg a Magyar Közút a világon is egyedülálló új eszközével. A „Drop and Pick” előjelző készülék nem csak a közutasok védelmét szolgálja, de megfelelő információval látja el a gépkocsivezetőket is.

A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. interaktív játékokon keresztül ismertette meg a gyerekekkel a biztonságos közlekedés alapjait, de a szórakoztatásra és figyelmet fordított ugrálóvárjával, továbbá kreatív arcfestésével.

A Hankook Tire Magyarország egyedülálló tehergépjármű gumiabroncsát mutatta be, amely egyúttal a versenykamionon is látható volt, és amit az idei év versenyzői is megtapasztalhattak a feladatok teljesítése közben. A koreai gumigyártó cég kifejlesztésével a balesetek megelőzése fokozható annak biztonsága és stabilitása miatt.

A döntő közúti közlekedés balesetet imitáló feladatában szereplő tűzoltást a családi napra kilátogatók is kipróbálhatták köszönhetően a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának. A kis- és nagy gyermekek egyaránt megismerkedhettek a segítségnyújtás lépéseibe, legyen szó tűz-, víz- vagy más katasztrófáról.

Köszönjük támogatóinknak az idei évben is hozzájárulásaikat, hiszen nélkülük nem lett volna maradandó és élménydús ez a verseny sem: