Újult erővel az új kihívásokkal szemben – 5 tengelyen 2021-ben is

Magyarország egyedülálló közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai kamionos versenyének döntője és családi napja megújult erővel tért vissza 2021-ben. A döntőbe továbbjutott 10 versenyzőre új kihívások vártak ismét, valódi környezetben!

Idén is megmozgatta a hazai tehergépjármű-vezetők kíváncsiságát az „5 tengelyen-biztos kézzel!” verseny, amire több, mint 350 hivatásos sofőr nevezett be. Közülük került ki az a 10 versenyző, aki a szombati döntőn a drivingcamp Hungary zsámbéki tanpályáján mérkőzhetett meg a legjobb kamionsofőr díjért és címért 2021-ben.

Új és régi versenyzők egy helyen

A döntőbe továbbjutott 10 versenyző közül többekkel már találkozhattunk a korábbi évekből. Idén pedig új tehergépjármű-vezetők is a versenykamion kormánya mögé ülhettek a döntő napján.

A verseny egyik célja a fuvarozói szakmai presztízsének növelése ezzel is elősegítve a tehergépjármű-vezető hiány orvoslását. A szakma népszerűsítése pedig a jelenlegi 20-25 éves fiatalokat orientálhatja erre a területre. A döntőbe került versenyzők fele már egy fiatalabb generációhoz tartozik, akik most lépnek/léptek be 30-as éveikbe.

Az „5 tengelyen-biztos kézzel!” verseny egy fantasztikus olvasztó tégelye a két generációhoz tartozó magyar tehergépjármű-vezetőknek. A lelkesedésből és a hivatástudatból kifogyhatatlan versenyzők évről-évre több tapasztalattal rendelkeznek. Az elődöntőn és a döntőn nem csak egymással, de egy szélesebb közönséggel is megoszthatják tapasztalataikat, ezzel is elősegítve szakmájuk és munkájuk fontosságának elismerését.

 

 

 

Biztos kormányzás, gyors manőverezés

A döntő két felvonásból állt: a szuperdöntőbe csak 5 versenyző juthatott tovább, annak alapján, hogy az első 8 feladatot, hogyan teljesítették. Az 1-8. feladatot rajtsorszám szerinti egymást követő sorrendben két versenyző egyidőben, de a kijelölt versenypályán eltérő vonalvezetéssel – „A” és „B” – végezte. A szuperdöntőbe az öt legjobb eredményt elérő versenyző juthatott tovább, és kaphatott lehetőséget a döntő gyakorlati- és komplex feladatának végrehajtására.

A döntő előselejtező eredményei:

(Mobilnézetben a táblázatot csúsztasd balra)

Helyezés Azonosító Név Gyakorlati feladatsor
1. 77 Nagy Krisztián 9000
2. 820 Szabados Gábor 8400
3. 27 Pető György 7900
4. 171 Bocsárdi Károly 7400
5. 39 Kuslics Péter 6600
6. 117 Nagy Lajos 6400
7. 165 Kocsis Tibor 6200
8. 471 Dzsupin Dávid 5400
9. 25 Pethe Mikós 4100
10. 96 Mikula Krisztián 2800

 

 

A feladatok egyaránt igénybe vették a versenyzők vezetői tapasztalatait, de kreativitásukat is. A közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai kihívások között eltérő tapadású felületen kellett nagy sebességgel kikerülő manővert végrehajtaniuk. Hasonlóan izgalmas perceket élhettek át a csúszó pályán történő vészfékezéskor is.

Szakmai rátermettségükre is szükségük volt a kamionsofőröknek: oszlopokkal kijelölt szűk pályán kellett áthaladniuk átlósan azok érintése nélkül. A feladatok között az ügyességre és egy kis szórakozásra is figyelt a szakmai csapat, amikor a tekézést beemelte, ezzel rendesen megizzasztva a versenyzőket. Az első nyolc feladat szintidőn belüli teljesítésével összesen 14.500 pontot gyűjthettek össze.

 

 

 

A szuperdöntő két feladata a tehergépjármű-vezetők munkájuk mindennapossá vált rutin dolgai. A komplex feladat során a nyerges szerelvény menetkész és biztonságos elindulásához szükséges teendőket kellett elvégezniük a versenyzőknek. A szakmai csapat apróbb hibákat rejtett el, amik felismerésével indulhattak csak el szabályosan. A körültekintő versenyzők figyelme a tachográf, az okmányok, a jármű műszaki állapotának és a rakomány megfelelő rögzítésének ellenőrzésére fordult, az előírások betartásával összesen 16.500 pontot érhettek el.

 

 

 

A futam utolsó megmérettetése gazdaságos vezetési és vészhelyzet-elhárítási feladatsor volt, ugyanis a versenyzők vezetéstechnikáját, a biztonságos közlekedés szabályainak ismeretét és nagy fokú figyelmet igényelte. A kiépített pályán látványos manőverezési feladatokkal mérték figyelmüket – három kör megtétele közben a lehető legtöbb közúti tábla felismerése és megjegyzése, vészfékezés – és reakció idejüket – párhuzamosan haladó személygépkocsi vészfékezésére való reagálás, körpálya modulon (csúszós) manőverezés 3 körben, közben tűzeset észlelése és oltása.

 

 

A versenyzőkre ezek után még várt a szerelvény szabályos szétakasztása, szóló vontatóval vízoszlop és bójakikerülő manőver lejtős csúszós pipa-modulon kicsúszás és vízoszlop / bója érintése nélkül, a végén pedig a szerelvény szabályos összeakasztása.

A vezetéstechnikai, gazdaságos közlekedési és vészhelyzet-elhárítási feladatsor szintidőn belüli (30) és hibátlan teljesítésével összesen 25.000 pontot szerezhettek még a szuperdöntősök.

Magyarország legkiválóbb kamionsofőrje 2021-ben

A mezőny izgalmasan alakult, a 10 versenyző közül a döntő előselejtezőjéből továbbjutott 5 versenyzőből végül egy tehergépjármű-vezető emelkedhetett ki.

A legkiválóbbak között is a legkiválóbb kamionsofőr 2021-ben Szabados Gábor lett, aki egyben a valaha legfiatalabb első helyezett is, és akinek a munkáltatója GOGOLÁK GÁBOR EV, aki márháromszor is elnyerte a Tisztességes Vállalkozó címet!

 

 

A második helyen Pető Györgynek gratulálhatunk, aki 100.000 forintértékben Samsung Galaxy A22 5G mobiltelefont nyert. A dobogó harmadik helyén pedig Bocsárdi Károlyt köszönthetjük, nyereményeként egy 50.000 forint értékű Canon IXUS 285 HS fényképezőgépet vehetett át.

 Az „5 tengelyen-biztos kézzel!” verseny különdíjazottjai:

Pethe Miklós nyerte el „A legkiválóbb elméleti tudással rendelkező magyar kamionsofőr – 2021” különdíjat, amelyet a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a Magyar Autóklub elnöke, az ORFK – OBB koordinációs testületének tagja Dr. Hatala József adott át.

A 2021 évi „5 tengelyen – biztos kézzel verseny” legfiatalabb döntőseként vonul be Dzsupin Dávid a megmérettetés történetébe, akinek díját a Magyar Autóklub műszaki igazgatója, Gálfalvi Csaba adta át.

A dobogós helyezetteket Dr. Mosózci László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, Dittel Gábor, a NiT Hungary főtitkára és Berzai Zsolt r. alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály, Balesetmegelőzési Osztály vezetője személyesen köszöntötték és nyújtották át számukra nyereményeiket.

 

 

A szuperdöntő eredményei:

(Mobilnézetben a táblázatot csúsztasd balra)

Helyezés Azonosító Név 1. feladat – vezetéstechnika 2. feladat – komplex Összesen
1. 820 Szabados Gábor 15900 10000 25900
2. 27 Pető György 12300 12900 25200
3. 171 Bocsárdi Károly 12300 12200 24500
4. 39 Kuslics Péter 11100 11700 22800
5. 77 Nagy Krisztián 8100 13300 21400

 

Felejthetetlen és izgalmas élmények a közlekedésbiztonság jegyében

A döntőt élőben követhette mindenki, aki kilátogatott szombaton Zsámbékra. A szurkolókat és az érdeklődőket az ingyenes családi nap interaktív és szórakoztató programokkal várt.

A programok a biztonságos közlekedés alapszabályaival ismertették meg a kis és nagyobb gyermekeket. De a felnőttek is tanulhattak újabb dolgokról, mint például a látássérültek mindennapjairól, aminek szerves részét képezi ugyanúgy a közlekedés is.

 

 

A verseny és a családi nap sikerességét az idei év támogatói köre alapozta meg:

 

Ezúton is köszönjük a támogatásukat!

Gratulálunk az idei év összes versenyzőjének, találkozzunk 2022-ben,

a 9. „5 tengelyen-biztos kézzel!” versenyen!

Maradjatok velünk kapcsolatban Facebook és Intagram oldalainkat követve.