Hogyan lehetsz fitt 5 tengelyen is?

Az elmúlt években egyre többször futhatunk bele olyan cikkekbe, posztokba, amik az egészséges életmóddal foglalkoznak: egyél friss és minőségi ételeket, kerüld a túlfogyasztását a kávénak, mozogj rendszeresen (heti szinten legalább), kerüld a felesleges stresszt és sorolhatnánk. Egy tehergépjármű-vezetőnek többszörösen is nehéz ezekre odafigyelni, amikor hetekig az utakat szeli és az idővel versenyez.

A magyar kamionsofőrök között jól ismert Dajka László, alias ST22 Lacika nemzetközi sofőr, akinek látványos fogyása rendkívüli példát és motivációt ad mai napig a szakmabelieknek. A magyar Youtuber kamionsofőr tapasztalatain elindulva, összeszedtünk X tényezőt, amit átgondolva egyszerűbben találhatjátok meg a nektek leginkább hasznosabb mozgástípust, amit pihenőidőben is végezhettek.

Célok és motiváltság

Könnyebben elkezdhetünk egy testmozgást végezni, ha kitűzünk magunk elé néhány célt, amelyek motiválnak a sportolásra. A fogyás mellett ösztönzőek lehetnek a konkrét célok, például a maraton lefutása néhány év múlva, a fizikai állóképesség fejlesztése, növelése, vagy egyszerűen a kikapcsolódás.

Rendszeresség

A hatékonyság és a fejlődés leginkább a rendszeresítéssel érhető el. Először ne a napi szintű edzésre törekedjünk, hiszem szervezetünknek hozzá kell szoknia a fizikai terhelésnek. Bevált módszer a heti szintű edzés, aminek számát növelhetjük igényeink és céljaink szerint.

Követés

Manapság már számtalan sportteljesítmény követő applikációhoz hozzájuthatunk ingyenesen is, amelyek segítségével a telefonunkon percre pontosan láthatjuk az edzések sikerességét és követhetjük fejlődésünket. Néhányat itt is megtekinthettek. Ezek az alkalmazások nem csak az edzéssel töltött időt, de a mozgás során elégetett kalóriát, intenzivitást és szüneteket is mérik. De vannak már olyan alkalmazások, amelyekkel étrendet vagy edzéstervet is összeállíthatunk.

Egy kiegyensúlyozott és egészséges életvitelhez hozzátartozik a belső világunk is, aminek fejlesztésére szintén találunk alkalmazásokat.

 

 

Praktikus testmozgások pihenőidőben

Mondhatjuk, hogy a futás a legalapabb sportok közé tartozik, szinte csak egy kényelmes futócipőre van szükség és mehetünk is akár a városba, vagy a természetbe futni. A biciklizés is kiváló átmozgató sport, ha eggyel gyorsabban szeretnénk haladni. Itt jó, ha átgondoljuk, hogy milyen terepen is szeretnénk menni, ugyanis már rengeteg típusból, szerkezetből választhatunk igényeinknek megfelelően.

A városok kedvelőinek a roller és a görkorcsolya feldobhatja a városnézést, hiszen szórakoztató és megvan a sportélmény is.

Azoknak, akik a természethez maradnának közel, vagy nem mennének messzire, a jógát, saját súlyú testedzést és a torna összes típusát ajánljuk. Ehhez pedig csak kényelmes ruházat és egy jóga matrac szükséges.