Női sofőrök férfias szakmában

A tehergépjármű-vezetés még ma is egy többségében férfiak uralta szakma, ahol a női sofőr mondhatni ritka, mint a fehér holló. Mégis pont emiatt örvendetes látni évről-évre a versenynevezések között hölgy neveket.

Az idei versenyzők közül három női kollégát kérdeztünk meg arról, miért pont a kamionos életet választották, milyen tapasztalataik vannak nőként a szakmában és találkozhatunk-e velük jövőre is a mezőnyben.

A kamionos életet választók között nem meglepő, hogy sokan már gyerekként elcsábultak a hatalmas gépjárműveknek és az ezzel együtt járó életstílusnak, az utazásnak. Még is meglepődve kapjuk fel a fejünket és csodálkozunk rá, amikor egy nő száll ki a kamion kormánya mögül.

 

 

Erdei Gitta öt éve kormányoz 5 tengelyen és már egészen kiskorában megismerkedett a szakmával nagypapájának köszönhetően, aki tehergépjármű-vezető volt. A „fullos jogsi” megszerzése lebegett a szeme előtt, hogy nagyapja nyomdokaiba léphessen. A gyerekkori álmát tovább erősítette a vezetés szeretete és az utazási vágy.

Nagy Krisztina és Balogh Erika hasonlóan Gittához már gyerekként eldöntötték, hogy megszerzik a C+E kategóriát. Krisztina párja is kamionsofőr, ami megkönnyíti ennek az életformának az elfogadását egy kapcsolatban.

A három nő már hozzászokott a csodálkozó tekintetekhez, amikor kiszállnak járműjükből, vagy olyan jellegű kérdésekhez, mint például, valóban ők vezetik-e a kamiont. Gitta vicces történetként tartja számon azt, amikor férfi kollégái rámpára akartak állni kamionjával, miközben nyújtották át a fuvarlevelet, majd lepődtek meg a „nagy titkon”, amit elárult nekik: ő is sofőr.

A hasonló helyzeteken túl azonban férfi kollégáik szinte teljes mértékben elfogadták a három nőt mint hivatásos kamionsofőröket.

 

 

Szerények, de bátrak a jövőt illetően: tervezik, hogy a következő évben is neveznek az „5 tengelyen-biztos kézzel!” vezetéstechnikai és közlekedésbiztonsági versenyre, de tudják, hogy ehhez szükséges az állandó fejlődés mind elméletben és mind vezetésben.

 

 

A képek illusztrációk.